Nieuwe leeftijdsgroep "+16'ers"

Dit werkjaar introduceerden we een nieuwe ban. De "+16" zag het levenslicht. Deze extra ban is gericht op de leden uit het 5e middelbaar, en komt in het rijtje na de leeftijdsgroep "Jonghernieuwer".

In het verleden waren de leden uit het 5e middelbaar onze "Jongleiding". Dit schuift nu een jaartje op richting de leden van het 6e middelbaar. Tijdens het jaar Jongleiding, stomen we onze toekomstige leider(st)ers klaar voor een verdere KSA-carrière. Tijdens de eerste helft van het jaar krijgen ze allerhande sessies zoals EHBO, spelvoorbereiding, financiële werking, leeftijdsgericht werken, brainstormen,... In de tweede helft van het jaar lopen ze stage bij de jongste drie bannen. Je kan ze herkennen aan hun lichtblauw-oranje sjaaltje.

Dit jaar maakte de bondsleiding de weloverwogen keuze om deze opleiding een jaartje op te schuiven. We zijn ervan overtuigd dat op deze manier de aankomende leiding nog nét iets rijper zal zijn om het leiderschaps-engagement op te nemen. Daarboven zitten we momenteel met een grote leidersgroep. We merken duidelijk de positieve trend dat leid(st)ers hun engagement langer opnemen dan pakweg enkele tientallen jaren geleden. Dit geeft ons de mogelijkheid en ruimte om deze verschuiving door te voeren.

Met deze keuze zijn we vrij uniek binnen de verschillende KSA-kringen. Onze aanpak met de jongleiderscursus was al wat vooruitstrevender dan veel andere KSA's, waar men soms meteen leider wordt in het 5e middelbaar zonder dergelijk opleidingsjaar. Nu gaan we dus nog een stapje verder, en zal het leiderschap pas voor +18-jarigen zijn.

Door deze verschuiving is er dit jaar geen jongleidings-ban. Om deze reden zie je de komende maanden dus geen stagelopende jongleiding met lichtblauwe das bij de leeftijdsgroep van uw kind staan.

Wil je meer weten over onze vorming binnen KSA-Tielt? Check zeker eens: https://ksatielt.be/over-ons/vorming-jongleiding

Het symbool voor onze nieuwe +16'ers is de groene wegwijzer
Met de groep op stap en samen keuzes maken, welke wegwijzer willen we volgen.
Binnen KSA groeien in engagement, plannen maken voor wie je wil worden.